Netwerken

Net-werk-en: contacten aanknopen en onderhouden die nuttig kunnen zijn voor jouw carrière

Een veel gemaakte denkfout is dat men denkt dat een netwerkgesprek bedoeld is om aan een baan te komen. Het doel van netwerken is in eerste instantie om nieuwe contacten te leggen en niet om het vinden van een (nieuwe) baan. Vraag bij een netwerkgesprek daarom nooit concreet om een baan. Vraag juist om advies en met wie je nog meer contact kunt opnemen want dit brengt je veel verder. Mensen zijn namelijk bereid om advies te geven of met je te sparren maar willen meestal geen gesprek met iemand die om een baan vraagt. Dat komt behoeftig over en maakt je onaantrekkelijk

Met wie en waar begin je?
Vaak wordt gedacht dat men geen netwerk heeft als student of startende psycholoog. Het punt is dat iedereen een netwerk heeft. Mensen weten vaak alleen niet waar ze moeten beginnen en wie hun netwerk is. Je kunt beginnen bij de mensen die je persoonlijk kent. Want ook niet-psychologen zijn mensen waarmee je kan sparren! Netwerken is namelijk niet meer dan een gesprek tussen twee personen die misschien iets voor elkaar kunnen betekenen. Er zijn mensen die er tegenop zien om aan hun netwerk te werken, maar het punt is om het niet te zwaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan iemand uit jouw omgeving vragen om een keer een kopje koffie te drinken, te kijken naar jouw cv, of om even te sparren over jouw loopbaan.

Sluit niemand uit
Niet-psychologen hebben namelijk ook een netwerken en hebben ook hun eigen visie en gedachte op bijvoorbeeld solliciteren. Begin met netwerken bij familie en vrienden. Benader iedereen in je eerste kring en vertel wie jij bent en waar jij voor staat met als eerste doel om nieuwe contacten te krijgen waar je verder mee kunt netwerken. Probeer je verhaal luchtig te houden en toon jouw enthousiasme. Door een netwerkgesprek te houden met iemand buiten de psychologie kan je vaak jouw pitch verbeteren en jouw visie verscherpen op het gebied van jouw loopbaan.

Bouw jouw netwerk op
Gebruik sociale media zoals Facebook en LinkedIn om jouw netwerk op te bouwen. Speel jezelf op een eenvoudige manier in de kijker door bijvoorbeeld een actieve bijdrage te leveren in discussiegroepen op sociale media. Je zult merken dat je – zodra je netwerk zich uitbreidt – in de tweede, derde of wellicht vierde kring, steeds dichter bij het vuur komt: een potentiele werkgever. Zorg daarom dat je jouw verhaal scherp blijft houden en blijf enthousiast! Na heel wat netwerkgesprekken, kun je uiteindelijk bij een leidinggevende terecht komen met uitzicht op een nieuwe baan. Dat is het punt waarop het echt interessant wordt.

Onderhoud jouw netwerk
Het onderhouden van een netwerk wordt vaak onderschat maar is van cruciaal belang. Met een grote vriendenlijst op LinkedIn en Facebook, en een stapel visitekaartjes heb je een goede basis voor je netwerk. Het is belangrijk om deze goed te onderhouden. Laat je onvoldoende van je horen – na een netwerkgesprek bijvoorbeeld – dan bestaat de kans dat je vergeten wordt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *