#15 Van student naar psycholoog: Lotte’s loopbaan in een notendop

In de zesde klas van de middelbare school wist ik al zeker dat ik psychologie wilde gaan studeren. Maar gelijk aan de studie? Nee bedankt. Per se moest en zou ik een tussenjaar nemen, want ik wilde graag Spaans leren. Iedereen was stomverbaasd: ‘Maar eh... je weet toch al wat je wil studeren? Waarom dan nog een tussenjaar nemen?’ Na een jaar Au Pair te zijn geweest in Madrid, Spaans geleerd te hebben en vooral de tijd van m’n leven begon ik vol goede moed aan mijn studie op de Universiteit van Amsterdam. Als ras Rotterdammer was dit voor vele een gekke switch. Maar nadat de wereld van grote steden door mijn ontmoeting met Madrid zijn deuren had geopend, was ik overtuigd van mijn keuze: er is maar één stad groter dan Rotterdam. Dus daar begon een nieuw avontuur, een nieuw begin: vamos!

De combinatie van de behandelkamer met het geven van onderwijs is voor mij het beste van twee werelden.

 De bachelor

En wat heb ik ontzettend genoten van mijn 6-jarige studietijd! Wonend in de Pijp fietste ik elke dag met een grote glimlach naar de uni. Super boeiende vakken, vrienden voor het leven gemaakt en een bruisend Amsterdam aan je voeten. In mijn eerste jaar kregen we een college over het vak seksuologie en toen wist ik het: dit is wat ik wil. En vanaf toen stonden mijn pijlen die richting op. Ik had veel geluk met mijn bijbanen en vrijwilligerswerk die stuk voor stuk gerelateerd waren aan mijn studie. Daar heb ik toen al veel van geleerd! Mijn gehele studietijd werkte ik voor Arkin waar ik telefonisch vragenlijsten afnam bij cliënten met verschillende soorten psychosociale problematiek: erg boeiend! Als vrijwilliger gaf ik seksuele voorlichting op basisscholen voor Tienerwijs, werkte ik bij de Kindertelefoon en later werkte ik ook als trainer voor de Advieswinkel. Ontzettend leerzaam en stuk voor stuk prachtige organisaties. Het vak seksuologie was voor mij niet voldoende, dus deed ik mee aan de selecties om een semester Sexology aan de San Francisco State University te studeren. En wat denk je? Ik kwam door de selecties! Mijn geluk kon niet op om een half jaar lang in de Amerikaanse schoolbanken vakken te mogen volgen als ‘Sex, Power and Politics’ en ‘GLBT’.

 

Masters

Na mijn bachelor voltooide ik nog twee masters aan de UvA. De klinische gezondheidsmaster en Training & Development master: ze leken me allebei ontzettend interessant. Deze laatste richt zich volledig op het geven van psychologische trainingen en heeft slechts plek voor 20 studenten per semester. Voor onze stage gaven we daarvoor de tweedejaars psychologie studenten een intensieve gespreksvaardigheidstraining van 8 weken. In die tijd solliciteerde ik om trainer te worden voor het NTI en werd daar aangenomen om 1e tot 3e-jaars Hbo studenten psychologische vakken te geven. De klinische master heb ik omgevormd tot een ‘bijna’ seksuologie master. Zo liep ik stage op de afdeling seksuologie bij het LUMC en deed ik voor mijn masterthese onderzoek in Bangladesh. In Bangladesh onderzocht ik hoe het counseling niveau wat betreft de seksuologie verbeterd kon worden. Hiervoor ontwikkelde ik in samenwerking met Rutgers een training voor de counselors.

 

Een tussenstop in Argentinië

Na het afronden van mijn masters vervolgde ik mijn werk als trainer voor het NTI en trainersacteur op verschillende hogescholen en universiteiten. Maar ik voelde nog een soort onrust, ik moest er nog even tussenuit. Dus besloot ik mijn grote droom uit te laten komen om voor een onbepaalde tijd naar Argentinië te verhuizen en daarna een reis te maken door Zuid-Amerika. In Argentinië kon ik binnen twee weken aan de slag bij een Nederlands/Argentijns bedrijf waar ik kennis maakte met de commerciële wereld als Sales & Marketing Specialist. Even heel wat anders! Interessant, maar ik ging al snel weer aan de slag voor het NTI, nu als online docent, werkzaam vanuit Argentinië. Daarnaast werkte ik als vrijwilliger voor SAUN, een organisatie die zich voornamelijk voor dakloze kinderen inzet. Prachtig en dankbaar werk om iets voor hen te kunnen betekenen! Met de beklimming van de hoogste berg van heel Amerika gelegen in Argentinië, de Aconcagua, 6962m, haalden we veel sponsorgeld op om zo een hele familie een dak boven het hoofd te bieden. De daaropvolgende reis door Zuid-Amerika van 5 maanden was fantastisch! Na in totaal 1,5 jaar weg te zijn geweest was het wel weer even aarden toen ik voet op Nederlandse bodem zette.

 

Verder aan de slag in Nederland

Inmiddels ben ik 2,5 maand terug en weer goed geland. Op 3 juli landde ik en de 4e begon het werkende leven weer als freelancer voor het NTI. Heerlijk om direct weer met je oud-collega’s (nu in real life) aan de slag te kunnen, trainingen te geven en (online) onderwijs te ontwikkelen. Daarnaast hoorde ik via via van een GZ-uitzendbureau. Ik ging langs bij Astare en werd ingezet op voornamelijk afkickklinieken en de tbs. Direct weer in aanraking komen met een uitdagende doelgroep triggerde elke psychologische snaar. Dit smaakt naar meer! Dus ben ik weer beschikbaar als psycholoog. Ik merk opeens dat ik het psycholoog zijn ontzettend heb gemist en weer heel graag aan de slag wil. Zo start ik het liefste zo snel mogelijk met de CGT-cursus en uiteindelijk wil ik weer de seksuologie kant op. De combinatie van de behandelkamer met het geven van trainingen/onderwijs is voor mij het beste van twee werelden. Het liefste richt ik me dus op allebei, want daartussen zou ik niet kunnen én willen kiezen. 

 

Toekomstdromen

Het fantastische van LinkedIn is dat je met drie drukken op de knop gemakkelijk met andere in contact kan komen. Contacten van wie je kan leren en welke je weer een duwtje in de rug kunnen geven naar je volgende station. Het solliciteren gaat goed. Ik heb het geluk dat in de 1,5 jaar dat ik weg was de ‘psychologenmarkt’ goed is aangetrokken. Er is weer werk! Laat iedereen weten dat je werk zoekt, want open vacatures gaan altijd eerst mond op mond te ronde. Ook merk ik dat de kans om uitgenodigd te worden vele malen groter is wanneer je iemand in de organisatie kent of bijvoorbeeld bent aangedragen. Met de luxe van al een baan hebben neem ik niet met het eerste het beste genoegen. Ik vind het belangrijk dat er een klik is en de doelgroep mij echt aanspreekt. Want dan zal ik het beste uit de verf komen en is het zowel voor de werkgever als voor mij het leukste werken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0