#11 Dudu Turan: het verhaal van een psychotherapeut in opleiding

 Dat Dudu psycholoog wilde worden, stond voor haar al vroeg vast. Haar moeder van Turkse afkomst is chronisch depressief en beheerst de Nederlandse taal niet goed. Hierdoor ging Dudu altijd met haar mee naar psychologen en psychiaters. Op die manier kwam ze voor het eerst in aanraking met de wereld van de geestelijke gezondheidszorg. Sinds januari 2017 is Dudu psychotherapeut i.o. hoe ze daar is gekomen, zal ze in deze blog vertellen. 

‘Ik geloof dat je uiteindelijk je droombaan kunt vinden. Ga ervoor, zet door en geef niet op.’

Drijfveer

Helaas was mijn eerste contact met de geestelijke gezondheidszorg niet al te positief. Ik had namelijk niet altijd het gevoel dat mijn moeder goed geholpen werd. Misschien had dit te maken met de taalbarrière, maar dat was zeker niet de enige reden. Mijn moeder kreeg veel medicatie voorgeschreven en daar voelde ik me niet prettig bij. Mijns inziens zijn medicijnen niet altijd de oplossing bij psychologische problemen. Deze periode was voor mij de drijfveer om een carrière als psycholoog te ambiëren en heeft voor veel doorzettingsvermogen gezorgd tijdens mijn studie en in mijn zoektocht naar een baan als psycholoog. Mijn bachelor heb ik uiteindelijk op de Radboud Universiteit in 2013 afgerond. Vervolgens heb ik op dezelfde universiteit de master gezondheidszorgpsychologie gestudeerd.

 

Solliciteren

Het was hard werken om alle vakken te halen, zodat ik me geheel focuste op mijn hoofddoel, het behalen van mijn diploma. Na mijn afstuderen was het tijd om te solliciteren. Bij het versturen van mijn eerste brief had ik nog veel hoop op een goede uitkomst, ondanks dat mensen aangaven dat het moeilijk was om werk te vinden in mijn vakgebied. Helaas werd ik bij mijn eerste poging afgewezen met de simpele reden dat ik niet voldeed aan de gestelde eisen. Dat was het begin van de vele afwijzingen die volgden. Ik had moeite met de eerste afwijzingen en ging steeds meer aan mezelf twijfelen. Ik besprak het met mijn naasten en merkte dat de afwijzingen op een gegeven moment gewenning werden.

 

Andere boeg

Ik wilde graag aan een baan komen en tot dusver solliciteerde ik op openstaande vacatures. Ik besloot het over een andere boeg te gooien, omdat deze manier kennelijk niet werkte voor mij. Ik begon open sollicitaties te versturen, schreef me in bij verschillende detacheringsbureaus en solliciteerde naar hbo-functies. Daarnaast maakte ik een LinkedIn-pagina aan en ging naar verschillende lezingen. Ik maakte volop gebruik van mijn netwerk. Ik nam contact op met mijn oud-stagebegeleider en mijn familielid bij de gemeente. Tevens had ik geregeld contact met artsen als ik met mijn ouders naar het ziekenhuis ging. Dit heeft mij een gesprek opgeleverd met een klinisch psycholoog in het ziekenhuis. Dat liep op niets uit, maar gaf me wel een veilig gevoel. Het gevoel dat ik er niet helemaal alleen voor stond!

 

Eerste baan

In totaal heb ik in vijf maanden 70 keer gesolliciteerd en mocht ik bij vier bedrijven op gesprek komen. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij Evergreen GGZ. Een instelling gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met psychische aandoeningen met andere culturele achtergronden dan de Nederlandse. Ik mocht werken op de afdeling waar CBR-keuringen plaatsvonden. Mijn taak was om samen met de psychiater rapportages te maken en te keuren of cliënten geschikt waren om hun rijbewijs te halen. In eerste instantie waren de werkzaamheden niet psychologisch van aard. Ik was in ieder geval een stap in de goede richting, ik was eindelijk aan het werk in een GGZ-instelling. Ik had ontzettend veel geluk omdat Evergreen GGZ op zoek was naar een Turkssprekend persoon. Ik hield me een tot twee dagen in de week bezig met de keuringen, maar nadat een aantal collega’s uit dienst traden, mocht ik als behandelaar aan de slag.

 

Zelfstandig

Ik had eindelijke een baan, maar mijn droom reikte verder. Ik wilde hoofdbehandelaar worden. Naast mijn werkzaamheden bij Evergreen GGZ was ik uiteindelijk ook werkzaam als zzp’er bij Psychotherapiepraktijk Scharwächter. Ik had daar destijds gesolliciteerd omdat ik wist dat ze daar de opleiding aanboden tot gz-psycholoog en psychotherapeut. Weer een stapje dichter bij mijn doel! Na een jaar gewerkt te hebben, kwam er een plekje vrij voor de opleiding tot psychotherapeut. Ik heb zonder twijfel meteen gesolliciteerd. Ik mocht met de opleiding starten, maar dit betekende dat ik alles zelf moest betalen. Dus wilde ik een andere baan erbij om de kosten te kunnen realiseren. Toevallig werd ik op LinkedIn benaderd door een gz-psycholoog in mijn woonplaats en bood mij werk aan als ZZP’er. Er werd aangegeven dat ik in januari met de opleiding tot psychotherapeut mocht starten. Tegelijkertijd met de andere baan in mijn woonplaats. Dit kwam heel goed uit. Ik voelde me heel erg euforisch en het voelde onwerkelijk.

 

Opleiding tot psychotherapeut

De opleiding duurt 4 jaar met één opleidingsdag in de week. De rest van de dagen ben ik aan het werk. Ik ben nu ruim 1,5 jaar in opleiding en ik merk dat het vermoeiend is. Naast mijn werkuren en opleidingsuren moet ik ook nog investeren in leertherapie, supervisie en werkbegeleiding. Soms heb ik supervisie in Nijmegen en heb ik leertherapie in Arnhem. Goede planvaardigheden zijn hierbij dus van belang. Daarnaast betaal ik mijn eigen opleiding; circa €10.000 per jaar (!). De opleiding kost veel tijd, geld en energie, maar dat heb ik er allemaal voor over.  Mijn weg naar een baan was zwaar, ik heb er hard voor moeten werken en moet nog steeds hard werken om mijn doelen te bereiken. Echter ben ik van mening dat als je je beroep leuk vindt je ervoor moet gaan. Ik heb niet opgegeven en doorgezet, wat mij uiteindelijk de opleiding tot psychotherapeut heeft opgeleverd.

 

 Tips van Dudu voor werkzoekenden

-        Ik raad je aan om tijdens je studie vrijwilligerswerk te doen. Zo doe je alvast ervaring op, op een zeer laagdrempelige manier. Tevens staat het goed op je cv.

-        Begin tijdig met solliciteren en wacht er niet mee tot je afgestudeerd bent. Daarbij is het verstandig om te blijven experimenteren met je cv en sollicitatiebrief en deze blijft aanpassen. Denk hierbij aan het toevoegen van een foto, een andere lay-out. Alles om hem op te laten vallen.

-        Maak gebruik van je netwerk! Wees daarbij assertief en vraag regelmatig of er ergens vacatures zijn. Zelfs de mensen van wie je denkt dat ze niets te maken hebben met psychologie kunnen connecties en toegang hebben tot de juiste mensen. Nee heb je, ja kun je krijgen!

 

Tips van Dudu voor potentiële psychotherapeuten in opleiding

-        Het is belangrijk om een buffer te hebben, ga sparen! Vaak moet je namelijk zelf je opleiding betalen. Ik heb het geluk gehad dat ik deels als ZZP-er werkzaam was. Dat verdient goed! Om als ZZP-er te kunnen werken moet je wel ondernemend zijn en risico’s durven te nemen. Als je niet werkt, heb je ook geen geld. Daarnaast moet je zelf jouw administratie bijhouden; facturen maken en de dingen regelen. Er is bijvoorbeeld geen secretariaat die jouw afspraken inplant.

-        De opleiding kost veel tijd en energie. Je moet het dus echt willen en met liefde doen. Heb doelen en houd vol. Probeer hierbij ontspanningstijd in te plannen tussen jouw werkdagen. Maak bewuste keuzes! Niet veel inplannen als je thuis bent. maak bewuste keuzes.

-        Tijdens de opleiding kom je jezelf tegen; wees je daar op voorbereid. Je moet er klaar voor zijn om jouw onzekerheden op tafel te kunnen leggen. Kies hierbij een goede leertherapeut die bij jouw past.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Glen Deacon (donderdag, 23 augustus 2018 22:06)

    Nice BLOG