#9 Top 5 do’s voor je sollicitatiebrief

Het is zomervakantie en er zijn heel wat mensen die een sollicitatiebrief moeten opstellen. Ben je op zoek naar een stage of op zoek naar je eerste baan als psycholoog? Dan kunnen deze tips van toegevoegde waarde zijn voor jouw brief. Deze handige tips zijn opgesteld door Remi Mewiss (www.stralendsolliciteren.nl) voor het boek 'Aan de slag als psycholoog (2017)'

 

Houd het doel van de sollicitatiebrief voor ogen

Het belangrijkste doel van een sollicitatiebrief is om de interesse van je potentiële werkgever te wekken. Ga in je brief niet te diep in op hoe je zult presteren als jij die baan daadwerkelijk krijgt en houd het bij jouw motivatie. Benoem duidelijk dat je graag wordt uitgenodigd voor een persoonlijk sollicitatiegesprek. Bij een sollicitatiegesprek kan je uiteindelijk jouw sollicitatie verder toelichten.

 

Wees jezelf

Zowel jij als je werkgever zijn er niet bij gebaat als je ‘onwaarheden’ in je brief zet. Vaak kun je dit in de toekomst niet waarmaken en heb je de kans dat dit naar boven komt. Met een goede balans tussen het eerlijk benoemen van je sterke en minder sterke kanten kom je echt en authentiek over en weet een potentiële werkgever wat voor vlees hij in de kuip heeft.

 

Persoonlijke benadering

Ken je iemand die bij het bedrijf werkt? Benoem dit dan in jouw brief. Als je niemand kent, bel dan het bedrijf op. Meestal staat er in de vacature een contactpersoon genoemd. Door te bellen, toon je oprechte interesse en het geeft aan dat je moeite hebt gedaan om je in het bedrijf te verdiepen. Benoem dit gesprek in je brief, liefst met de datum en de naam van degene die je gesproken hebt.

 

Schrijf verbindend

Speel met de woordvolgorde van je zinnen. Wanneer je je zinnen te vaak begint met ‘Ik’, is dat meer op jezelf gericht dan op het bedrijf. Een potentiële werkgever wil vooral weten hoe je een aanvulling kunt zijn voor het bedrijf en welke kennis en ervaring je hiervoor in huis hebt. Bedenk hoe de lezer je brief zou kunnen ervaren. Bijvoorbeeld: ’Ik ben op zoek naar mijn eerste baan’ versus ‘Graag wil ik mijn professionele carrière bij uw bedrijf starten’.

 

Benoem behaalde resultaten

Beschrijf in je brief enkele relevante resultaten die je bereikt hebt. Wees daarbij zo concreet mogelijk. Heb je weinig werkervaring, wees dan creatief. Bijbaantjes en vrijwilligerswerk kunnen bewijs zijn van relevante eigenschappen als doorzettingsvermogen en leiderschap. Maar let op: maak van je motivatiebrief geen kopie van je cv, maar beschrijf een concreet voorbeeld en verwijs voor aanvullende details naar je cv

 

Volgende week zullen we vijf tips geven voor het schrijven van een cv.

 

Wil jij gebruikmaken van onze cv-service? Wij kijken gratis cv's na! Stuur een mail naar info@aandeslagalspsycholoog.nl en we zullen binnen een week reageren op jouw cv met een aantal bruikbare tips. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0