#6 Het leven van een ambitieuze psychologiestudente: zomervakantie in een psychologisch jasje

Om te beginnen: wat leuk dat jij dit op het moment aan het lezen bent. Wat vind ik het leuk en spannend dat mijn woorden aan het publiek getoond zullen worden. Ik ben Rosa Oranje en ik ben 20 jaar oud. Ik woon in Nijmegen op een leuke studentenkamer in een niet al te schoon, maar wel heel gezellig studentenhuis. In het dagelijks leven zijn er een aantal dingen die ik graag doe, zoals sporten, lezen, uitgaan en slapen. Ook zijn er een aantal/heleboel dingen die ik minder graag doe. Hieronder vallen schoonmaken, opstaan, confrontaties aangaan en mensen die me vertellen wat ik wel en niet kan doen. En mensen die heel langzaam voor je lopen. Of mensen die té direct zijn. Maar verder vind ik mensen best leuk over het algemeen. Deze hobby’s en mijn minder favoriete aspecten van het leven zijn echter niet waar ik het in deze blogs graag over wil hebben. Er is namelijk een belangrijk aspect in mijn leven die ik nog even voor jullie verborgen heb gehouden. Mijn studie.

‘Wie weet hoe mooi de wereld blijkt te zijn als je je een keer ontspant en alles over je heen laat komen’

Hoe studeren mijn leven beïnvloedt..

Ik ben een derdejaars psychologiestudent. Om iets specifieker te zijn: ik ben één van de 500 psychologiestudenten die in september 2017 begon aan de opleiding Psychologie op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik wil jullie graag vertellen over hoe leuk het is om deel te mogen nemen aan zo’n fijne opleiding en hoeveel plezier me dit oplevert. Maar, ik wil het ook hebben over hoe moeilijk het kan zijn om het hoofd boven water te houden en niet in diepe put genaamd ‘slechte banenkansen’ weg te zakken. Ik wil jullie vertellen over hoe ik kan genieten van een psychologiefeestje de ene avond en de volgende ochtend vol spijt in de collegezaal zit, balend over al dat gedronken bier. Over hoe lichte spanning op de middelbare school veranderde in faalangst en buikpijn van de stress op de universiteit. Over hoe je urenlang in de Universiteitsbibliotheek opgesloten zit, zonder een straaltje daglicht te zien. Over vrijwilligerswerk, onderzoeksstages en zoveel hooi op je vork nemen dat je er bijna een burnout aan over houdt, maar ook over de voldoening die je voelt als je een hoog cijfer haalt en weet dat je echt heel goed doet. Kortom, over het leven van een ambitieuze psychologiestudente.

 

Zomervakantie in een psychologisch jasje..                              

Het is nu natuurlijk zomervakantie, dus ik zal de eerste blog verder wijden aan het vertellen over mijn plannen voor de vakantie. Het gaat voor mij een hele speciale vakantie worden. Eind juli vertrek ik namelijk naar Sri Lanka voor een hele bijzondere en spannende reis. Ik zal daar vijf weken vrijwilligerswerk gaan doen met zowel gezonde mensen als met mensen die in een psychiatrische inrichting zitten. Ik ga daar Engelse les geven maar ook op een niet-traditionele en gezellige manier activiteiten organiseren waarbij het de bedoeling is contact te maken met mensen die het moeilijk hebben. Door middel van zelf opgezette creatieve therapieën ga ik samen met een heleboel andere vrijwilligers een steentje proberen bij te dragen aan de psychische gezondheid van de mensen die we daar gaan ontmoeten. In Sri Lanka is de mentale gezondheidssector niet al te best en wordt aan mensen met psychische problemen bijna altijd medicatie voorgeschreven zonder daarbij therapie aan te bieden. Nou ben ik natuurlijk geen afgestudeerd psycholoog dus ik kan en mag geen officiële therapie geven. Wel kan ik proberen, door me creatief en flexibel op te stellen, leuke activiteiten te organiseren voor mensen die dat heel hard nodig hebben.

 

What’s next..

Wat ik precies allemaal ga doen in Sri Lanka is nog een beetje onduidelijk, maar ik ga proberen er een ontzettend leuke tijd van te maken. Ik vind het enorm spannend en ik weet niet precies waar ik terecht ga komen en aangezien ik het liefst altijd alles onder controle heb is dit iets wat totaal out of my comfortzone valt. Wel denk ik dat dit een groot avontuur gaat worden wat me niet alleen de kans geeft mijn CV op te krikken en mensen te kunnen helpen, maar ook persoonlijke groei zal opleveren. Ik hoop daar te leren om de dingen in het leven iets meer op zijn beloop te laten en dan maar zien waar het op uitkomt. Normaal gesproken plan ik het liefst alles strak in, maar ik merk steeds meer en meer dat dit me stress oplevert en me weerhoudt om van de leuke dingen in het leven te genieten. In Sri Lanka zal ik het wel los móéten laten: ik heb me namelijk laten vertellen dat daar nooit iets gaat zoals je gepland hebt. Dit hoeft echter helemaal niet iets negatiefs te zijn; wie weet hoe mooi de wereld blijkt te zijn als je je een keer ontspant en alles over je heen laat komen.

 

Verras me, Sri Lanka, I’m ready.                                                                            

Liefs Rosa

PS Op 24 augustus vlieg ik terug naar Nederland en zal ik jullie zo snel mogelijk laten weten wat ik daar allemaal heb mogen ervaren. Het belooft een mooie reis met mooie verhalen te worden, dus stay tuned!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0