· 

#3 Mijn droom ging in eerste instantie niet in vervulling (deel 2/2)

In de vorige blog vertelde Mirjam hoe ze haar loopbaan startte als psycholoog, over haar struggles, haar strijd met zichzelf, voor niets willen werken, en solliciteren. Mirjam vertelde dat ze één droom had, maar deze ging in eerste instantie niet in vervulling. Ze zal je vandaag vertellen of haar droom in vervulling ging. 

 

'Soms moet je in het leven risico's nemen'

Mijn droom

Ja, mijn droom bleef knagen, het bleef in mijn hoofd rondspoken. Ik wilde aan de slag als psycholoog, maar hoe? En hoelang moest ik dan nog in strijd zijn met mezelf? Ik wilde dit niet meer. Niet zo. Ik werd er namelijk echt ongelukkig van. Ik was niet meer vrolijk, had weinig energie en ook mensen om me heen zagen dat ik niet deed wat me blij maakte. Ik moest actie gaan ondernemen. Ik droomde al jaren van een eigen praktijk en na veel wikken en wegen, informatie inwinnen, netwerken en van alles uitzoeken heb ik de knoop doorgehakt. Ik maakte een afspraak bij de Kamer van Koophandel en startte een eigen praktijk: You&Me Psychologie.

 

Hoe heb ik dit gerealiseerd

Mijn naasten stonden achter mijn plannen om een eigen praktijk te starten en hebben me altijd gesteund. Het opzetten van een praktijk was een enorme stap en superspannend, maar soms moet je in het leven risico’s nemen. Ik ben begonnen met een Facebookpagina zodat mensen kennis konden maken met You&Me Psychologie. In de opstartfase van mijn praktijk bleef ik werken als huiswerkbegeleider, zodat ik in ieder geval een inkomen had. Ik wilde het liefst zo veel mogelijk tijd in mijn praktijk steken, maar ik moest aan de andere kant ook met de cliënten aan de slag die ik begeleidde als huiswerkbegeleider.

 

Mijn eerste casus

Mijn eerste casus als psycholoog kreeg ik via mijn netwerk. Voor deze casus ging ik een cliënt observeren in de klas, omdat hij daar agressief gedrag vertoonde. Naast de observaties kwam er ook deels diagnostiek bij kijken, waardoor ik meer inzicht kreeg in zijn intellectuele capaciteiten. Uiteindelijk ben ik hem gaan begeleiden om hem te leren omgaan met zijn boosheid en onzekerheid. De jongen liet na twee maanden heel ander gedrag zien. En dát was precies waar ik voor had gestudeerd.

 

Mijn website stond online en ik was actief op Facebook. Hierdoor kreeg ik mijn volgende klanten. Mede dankzij deze klanten kreeg ik weer nieuwe klanten. De beste reclame zijn natuurlijk je eigen klanten. En zo is mijn praktijk gaan lopen. Maar ook dat had helaas een keerzijde. Vorig jaar heb ik een periode gehad dat ik teveel werk op me had genomen waardoor ik het even niet meer zag zitten. Mijn advies is dan ook om af en toe een pas op de plaats te maken en goed voor jezelf te zorgen. Want dat is een must in dit werkveld. Daarbij ben je naast psycholoog ook nog eens ondernemer, secretaresse, marketeer en accountant. Des te belangrijker is het om je agenda goed in te delen en dus ook tijd voor jezelf in te plannen om even tot jezelf te komen.

 

3 jaar later

Het is alweer 3 jaar geleden dat ik mijn praktijk ben gestart. Ik ben samenwerkingen aangegaan waar ik achteraf spijt van kreeg. Ik heb mijn neus hard gestoten waar ik ontzettend veel van heb geleerd. Ik ben geen ras ondernemer en moest dus alles leren. En die leerschool kreeg ik direct bij mijn start. Nu kan ik zeggen dat dit het beste is wat me is overkomen als ondernemer. Ik kan met trots zeggen dat ik in 3 jaar tijd al meer dan 100 gezinnen heb mogen begeleiden op de manier die bij mij past en waar ik achter sta.

 

Mijn advies

Op dit moment ben ik bezig om mooie samenwerkingen aan te gaan, zodat ook mijn aanbod in mijn praktijk kan worden uitgebreid. Uiteindelijk sta je samen sterker wanneer je de juiste mensen om je heen hebt. Dat is dan ook de belangrijkste tip voor als je voor jezelf wilt beginnen. Zorg dat je met mensen gaat sparren. Vertel hen je idee en werk het uit. Ga op zoek naar gelijkgestemden, mensen die al een praktijk hebben lopen en andere ondernemers. Laat je inspireren en vooral helpen. Je hoeft het niet alleen te doen. Belangrijk is dat je je gaat verdiepen in het ondernemen, zorg dat je zichtbaar wordt, zowel online als offline. Nog belangrijker is dat je staat voor je praktijk. Wat wil je uitstralen? Jij bent namelijk het instrument. Ik leg mijn hart en ziel in mijn praktijk en dat voelen mensen wanneer ze bij mij op gesprek komen. Zorg dat je jezelf blijft.

 

Ik hoop dat ik jou heb mogen inspireren, want alles is mogelijk als je er maar 100% voor gaat en niet opgeeft. Geloof in jezelf en zorg dat je op het pad blijft waar jij gelukkig van wordt.

 

Wil jij in contact komen met Mirjam? Kijk dan even op haar LinkedInpagina en de facebookpagina van You&Me Psychologie

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    clarijsels (woensdag, 27 juni 2018 20:05)

    Mirjam wat is dit mooi verwoord, ik heb altijd in je geloofd. Het `weten` dat het in je zit. Die geweldige jij. Maar ook het zien wat er gebeurd wat ongewenst is en vervolgens hoe je daar mee om gaat. Jij hebt je hart met alle kracht gevolgd en daarop ben ik heel heel erg trots.