· 

#1 Vlokhoven Trainingen & Workshops: van boek naar blogpagina

Björn van Vlokhoven is psycholoog bij Stichting Valkenhof en Stichting Maasduinen, medeauteur van het boek ‘Aan de slag als psycholoog’, en oprichter van Vlokhoven Trainingen & Workshops. In dit eerste blog vertelt Björn over zijn loopbaan als psycholoog en de start van zijn blogpagina.

 

Mijn naam is Björn van Vlokhoven en ben in 2010 – na een aantal ‘mislukte’ studies – begonnen aan de bachelor psychologie aan Tilburg University. In 2013 begon ik aan de master klinische neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht. Twee jaar later had ik mijn master-bul op zak en begon mijn avontuur: werk zoeken. Dit was een pittige klus. Ik begon als een kip zonder kop te solliciteren en kreeg afwijzing na afwijzing te verwerken. Meer dan 60 sollicitaties had ik verstuurd, maar ik mocht nergens op gesprek! Ik twijfelde aan mezelf, wat deed ik verkeerd? Wat kon ik anders doen? Ik struinde het internet af om tips en adviezen te verzamelen hoe je als (startende) psycholoog beter voor de dag kon komen. Na lang zoeken vond ik niet waar ik op had gehoopt. Ik strandde op een aantal forums met voornamelijk negatieve verhalen over mensen die jaren voor niets hadden gestudeerd en uiteindelijk de hoop hadden opgegeven. De hoop om ooit een baan als psycholoog te vinden, had ik inmiddels ook opgegeven.

 

Solliciteren

Op Facebook zag ik steeds vaker berichten voorbijkomen van oud-studenten die het wel gelukt was om aan een baan als psycholoog te komen. Ik sprak ze aan en kreeg voornamelijk positieve verhalen te horen. Simpele tips hoe zij aan een baan gekomen waren, maar ook unieke verhalen waar ik nog nooit aan had gedacht. De gesprekken en tips met oud-studiegenoten gaven mij weer hoop om vol goede moed door te solliciteren. Ik bedacht dat ik deze positiviteit anderen niet kon onthouden en dat ik er iets mee moest doen. Zo ontstond het boek ‘Aan de slag als psycholoog’ (juli 2017) die ik samen met mijn zus Dominique van Vlokhoven heb geschreven. Een boek met verschillende verhalen van psychologen hoe zij aan een baan zijn gekomen. Elk verhaal is anders en de diversiteit aan verhalen laat het proces van het vinden van een baan vanuit verschillende perspectieven zien.

 

Van boek naar blog

In het verlengde van het boek zal Vlokhoven Trainingen & Workshops doorgaan met het aanbieden van verschillende verhalen, maar dan online in de vorm van een blogpagina. Door en voor psychologen en studenten. Wat ik belangrijk vind, is dat er een reëel beeld wordt geschetst over de arbeidsmarkt van psychologen of bijvoorbeeld hoe je de studie kan hebben ervaren als student. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan verhalen van psychologen in opleiding tot gz-psycholoog of psychotherapeut.  

 

Al met al heeft iedereen zijn eigen verhaal, zijn eigen doelen en zijn eigen redenen om te doen wat ze doen. Met deze blogpagina wil ik studenten en psychologen een podium geven om verhalen en ervaringen uit te wisselen. Sommige verhalen zullen dus vol tips staan, maar andere zullen bijvoorbeeld een eyeopener zijn voor mensen die overwegen om psychologie te gaan studeren.

 

Aanstaande vrijdag 22 juni komt de volgende blog online. Een blog van Mirjam die al jaren een droom had om een eigen praktijk te starten. Heb jij ook een interessant verhaal te vertellen en ben jij student of afgestudeerd psycholoog? Stuur dan een mail naar blog@aandeslagalspsycholoog.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0